Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Όχι σημαίνει όχι; Κι όμως, δεν είναι τόσο αυτονόητο!

Γυναικοκτονίες, βιασμοί, παιδόφιλοι, επιθέσεις και κακοποιήσεις παντός τύπου. Τι γίνεται βρε παιδιά; Έχουμε επιδημία βίας; Δεν περνάει μια μέρα τώρα τελευταία που να μην βγαίνει κάποια τέτοια είδηση, η μία πιο απίστευτη από την άλλη!
Κι εμείς τι κάνουμε; Πώς προστατεύουμε τα παιδάκια μας από όλα αυτά; Πώς τα βοηθάμε να εξελιχθούν σε ώριμους ενήλικες που σέβονται τα όρια των άλλων αλλά και τα δικά τους; Μπορούμε να προνοήσουμε πριν γίνει το κακό; Πόσο νωρίς ξεκινάμε να τους μιλάμε για την συναίνεση, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τώρα τελευταία και τι τους λέμε;  
Αυτό που θέλουμε είναι να ξέρουν ότι αυτά κάνουν κουμάντο στο σώμα τους, ότι έχουν δικαίωμα να πουν όχι αν αισθάνονται άβολα και να σέβονται επίσης το όχι των άλλων. 
Δεν θέλουμε να τα τρομάξουμε, ούτε να τους δώσουμε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μπορούν να αντέξουν για την ηλικία τους. Και ούτε είναι μια κουβέντα που θα γίνει μια κι έξω!

Όσο είναι μικρά λοιπόν...
Προσπαθούμε να σεβόμαστε τις επιλογές τους στην καθημερινότητα της οικογένειας. Ακόμα και όταν παίζουμε μαζί τους, έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ναι μεν χρειάζονται καθοδήγηση και βοήθεια, είναι όμως άνθρωποι αυτόνομοι που αξίζουν το σεβασμό που θα δείχναμε σε έναν ενήλικο. Όταν παίζουμε γαργαλητό και μας φωνάζουν εξαντλημένα να σταματήσουμε να πάρουν μια ανάσα, όταν κυνηγιόμαστε και δεν αντέχουν άλλο, σταματάμε χωρίς δεύτερη κουβέντα! Θα μου πεις καλά, είναι τόσο απλό; Όχι, αλλά αν ξεκινήσουμε από τα απλά, έχουμε πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουμε και στα δύσκολα! Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδάκια μας παρατηρούν την κάθε μας κίνηση και ο καλύτερος τρόπος να τους διδάξουμε κάτι είναι με τις πράξεις μας.
Σεβόμαστε την επιθυμία τους να μην αγκαλιάσουν τη θεία Ευτέρπη ή να δεχτούν τα φιλιά της. Τους διδάσκουμε άλλους τρόπους να την χαιρετίσουν ευγενικά και με σεβασμό, αλλά παράλληλα έχοντας τον έλεγχο του σώματός τους και του πώς θέλουν να τους αγγίζουν οι άλλοι. Εννοείται ότι ενημερώνουμε από πριν και τη θεία Ευτέρπη για να μην της έρθει κανένα εγκεφαλικό!!!
Δεν έχουμε μυστικά μεταξύ μας. Κρατάμε ανοιχτή την επικοινωνία μαζί τους. Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα ρωτήσουν για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το σώμα τους. Τους μαθαίνουμε τις ονομασίες των μελών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των γεννητικών οργάνων για να γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους και την ανάπτυξή του.
Τους λέμε να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Είναι η φωνούλα μέσα μας που μας προστατεύει όταν κάποιος άνθρωπος ή κάποια κατάσταση μας κάνει να νοιώθουμε άβολα χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Τους διδάσκουμε ότι όταν κάποιος φίλος ή συμμαθητής, τους ζητάει πάνω στο παιχνίδι να σταματήσουν να κάνουν κάτι που τον ενοχλεί, πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Αυτό ισχύει και όταν εκείνα βρίσκονται στη θέση του φίλου. Επίσης όλοι έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη. Δεν σημαίνει ότι επειδή η φίλη τους έδωσε την μπάλα της χτες, θα την δώσει και σήμερα. 
Καμιά φορά ο άλλος μπορεί να μην λέει ξεκάθαρα όχι, αλλά να δείχνει τη δυσαρέσκειά του με την έκφραση του προσώπου του και με τον τρόπο που στέκεται, που κινεί τα χέρια του και το σώμα του. Είναι αυτό που λέμε μη λεκτική επικοινωνία. Μπορούμε να τους το επισημάνουμε κι αυτό:" Ο φίλος σου δεν δείχνει και πολύ χαρούμενος. Μήπως δεν ήθελε να του πάρεις το παιχνίδι του;".
Καλό είναι να ξέρουν και τις συνέπειες που έχουν οι επιλογές και οι πράξεις τους στους άλλους: "Πώς νομίζεις πως αισθάνεται ο φίλος σου τώρα που του πήρες το παιχνίδι χωρίς να τον ρωτήσεις;".

Όταν μεγαλώσουν περισσότερο...
Προσπαθούμε να είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις τους που ίσως μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Τι απαντάμε όταν μας ρωτήσουν: "Μαμά, τι είναι προφυλακτικό;", "Μπαμπά, πώς φιλάμε στο στόμα;". Χμ! Εδώ σε θέλω! Όσο άβολα κι αν αισθανόμαστε, σίγουρα προτιμάμε εκατό φορές να νοιώθουν την άνεση να έρθουν πρώτα σε μας και όχι σε κάποιον που θα μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί. 
Αρχίζουμε να μιλάμε πιο συγκεκριμένα για τη σεξουαλική συναίνεση. Εξηγούμε ότι δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι. Μπορεί κάποιος να θέλει και μετά από λίγο να αλλάξει γνώμη. Μπορεί να συμφωνεί να κάνει κάτι αλλά όχι κάτι άλλο. Κι αν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ακόμα χειρότερα ναρκωτικών; Εκεί πιάνεται το ναι; 
Και με τους φίλους τι γίνεται; Αν όλοι οι υπόλοιποι στην παρέα τα προτρέπουν να κάνουν κάτι που αν ήταν μόνα τους δεν θα έκαναν ποτέ και ξέρουν ότι είναι λάθος; Πώς αντιστέκονται;  Πώς αναζητούν βοήθεια όταν το δικαίωμα της συναίνεσης το δικό τους ή κάποιου άλλου έχει παραβιαστεί;  Και ποιες είναι οι συνέπειες της παραβίασης αυτής; (βιασμοί, παιδοφιλία, σεξουαλικά εγκλήματα και δεν συμμαζεύεται!)
Εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες στην καθημερινότητά μας: όταν παρακολουθούμε ας πούμε μια ταινία στην τηλεόραση, μιλάμε γι’ αυτό που βλέπουμε (Νομίζεις ότι ήθελε να την φιλήσει; Πώς το ξέρεις;).
Όταν βλέπουμε τα νέα, όσο κι αν μπαίνουμε στον πειρασμό να τα προστατεύσουμε από ειδήσεις σχετικές με βιασμούς (και άλλα τέτοια ευχάριστα..), δυστυχώς δεν μπορούμε. Ας το δούμε σαν μια ευκαιρία να τους δώσουμε τα όπλα να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους από τέτοιες καταστάσεις. 
Και γενικά, μιλάμε, μιλάμε, μιλάμε και συζητάμε με κάθε ευκαιρία μέχρι να μαλλιάσει η γλώσσα μας!!! Όσο κι αν μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν ακούν, όλο και κάτι μένει! Μιλάμε και ελπίζουμε να μην βρεθούν ποτέ σε τέτοιες καταστάσεις. Από την άλλη όμως, φροντίζουμε να τα προετοιμάσουμε και να τους δώσουμε τις γνώσεις, τις σωστές πληροφορίες και τα εφόδια για να τις αντιμετωπίσουν χωρίς να κάνουν ή να τους κάνουν κακό. Και ίσως έτσι βάζουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου