Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Τηλεκπαίδευση: Πώς να μην χάσουμε τα λογικά μας!

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως: καλώς ήρθατε!

   Με τα σχολεία κλειστά λόγω της γνωστής και μη εξαιρετέας πανδημίας, οι περισσότεροι ανακαλύπτουμε τις χαρές της υπέροχης τηλεκπαίδευσης! Καλούμαστε να αναλάβουμε υποχρεώσεις και ρόλους που κάθε άλλο παρά παραδοσιακοί είναι.

Οι γονείς τρέχουν ξαφνικά να βρουν  συσκευές για όλα τους τα παιδιά και για τους ίδιους, αν δουλεύουν από το σπίτι. Γίνονται με το ζόρι εξπέρ της τεχνολογίας κι από εκεί που δεν σκάμπαζαν απ' αυτά, τώρα ξέρουν και λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο webex, το zoom, στη σύνδεση και οπουδήποτε αλλού!

Οι δάσκαλοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διάφορες πλατφόρμες, e-me, e-class και δεν συμμαζεύεται. Να φέρουν βόλτα το webex, να αντιμετωπίσουν τα "κυρία δεν σας ακούω, κύριε δεν σας βλέπω, κυρία να πάω τουαλέτα" κλπ. κλπ. 

Από την άλλη τα παιδιά, βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο εκπαιδευτικό περιβάλλον, έχοντας αποκοπεί από τη μια μέρα στην άλλη από τη γνώριμη σχολική τους ζωή, τους φίλους και τους δασκάλους τους. 

Κανείς μας δεν έχει ξανακάνει κάτι τέτοιο, για όλους μας αυτό το καθεστώς είναι καινούργιο και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές συμβουλές που ίσως μας διευκολύνουν. Για να δούμε λοιπόν:

Ξεκινάμε από τα αυτονόητα που μερικές φορές ξεχνάμε:

  • Καλός ύπνος: δεν λέω, είναι εύκολο να ξεχαστούμε το βράδυ βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία αφού δεν χρειάζεται να ξυπνήσουμε πρωί- πρωί, όμως καλό είναι να μην το παρακάνουμε!
  • Καλό φαγητό: είναι γνωστό σε όλους ότι όταν τα παιδάκια μας είναι στο σπίτι τρώνε σαν να μην υπάρχει αύριο, oπότε ένας προγραμματισμός των γευμάτων με όσο το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές  είναι απαραίτητος. Εδώ να θυμίσω το γνωστό ρητό: το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, και το βράδυ σαν ζητιάνος.
  • Καλή υγιεινή: Πλένουμε προσωπάκι, χεράκια, δοντάκια και ξεκινάμε τη μέρα μας.
  • Φορτίζουμε τον ηλεκτρονικό μας εξοπλισμό, λάπτοπ, τάμπλετ και τα λοιπά από την προηγούμενη. 

Και προχωράμε στα υπόλοιπα:

Οργανώνουμε τον χώρο εργασίας: καλό είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος με τα βιβλία, τα τετράδια τα μολύβια και τα άλλα υλικά που θα χρειαστεί το παιδί.  Αφήνουμε μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για το κάθε μάθημα και αφαιρούμε κουκλάκια και λοιπά παιχνιδάκια που μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή. 

Βλέπουμε μαζί το πρόγραμμα μαθημάτων της ημέρας και βοηθάμε το παιδί να προετοιμαστεί.

Συνεργαζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς, σεβόμαστε τις οδηγίες τους και δεν διστάζουμε να τους ενημερώνουμε για τυχόν δυσκολίες που υπάρχουν, τι δουλεύει και τι όχι για το παιδί μας. Κρατάμε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους και δεν βγάζουμε συμπεράσματα από μόνοι μας όταν έχουμε αμφιβολίες για κάτι, αλλά τους ρωτάμε και διαλευκάνουμε την κατάσταση. Άλλωστε είμαστε στην ίδια ομάδα: θέλουμε όλοι την επιτυχία των παιδιών μας!

  • Καταλαβαίνουμε ότι ο ρόλος μας σε όλο αυτό δεν είναι να πάρουμε τη θέση του δασκάλου, αλλά να υποστηρίζουμε την διαδικασία βοηθώντας το παιδί να παρακολουθεί και να συμμετέχει. Ελέγχουμε πού και πού αν όντως είναι στο μάθημα και δεν χαζολογεί παίζοντας κάποιο βιντεοπαιχνίδι, έχοντας μπει στα σόσιαλ ή μιλώντας με τους φίλους του στο chat του Webex.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική και προβλέψιμη είναι και την αντιμετωπίζουμε με περισσότερη ελαστικότητα και κατανόηση για τον εαυτό μας πρώτα και ύστερα για τα παιδιά και τους δασκάλους τους. 

Βγαίνουμε έξω από το σπίτι, έστω και για μια βόλτα στη γειτονιά. Στην εποχή του COVID, είναι εύκολο να περάσουμε όλη μας τη μέρα μέσα και να φτάσει το βράδυ χωρίς να το καταλάβουμε. Λίγο περπάτημα όμως, λίγη άσκηση, το να μαζέψουμε λίγο ήλιο και να περάσουμε λίγο χρόνο μακριά από οθόνες, είναι ό,τι πιο σημαντικό για τη σωματική αλλά και τη ψυχική μας υγεία.

  • Φροντίζουμε να περνάει το παιδί χρόνο με τους φίλους του. Έστω κρατώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκα. Αν δεν γίνεται κανονίζουμε μια διαδικτυακή συνάντηση. Η επαφή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτό το διάστημα που του λείπουν οι παρέες του και ζει μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον. 

Σίγουρα η διδασκαλία εξ αποστάσεως δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τη μαγεία που συμβαίνει στην κανονική τάξη. Όμως είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος που έχουμε για να μείνουν τα παιδιά μας σε επαφή με το σχολείο και τη μάθηση. Με ανοιχτό μυαλό, κατανόηση και προσπάθεια θα τα καταφέρουμε. Πού θα πάει, θα περάσει κι αυτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου