Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Μασκοφόροι στα σχολεία!

 Όπως φαίνεται η φετινή σχολική χρονιά θα είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι και όλοι όσοι έχουν κάποια σχέση με την εκπαίδευση είναι μέσα στην αβεβαιότητα: κοινωνική απόσταση, διαφορετικά διαλείμματα, εξ αποστάσεως διδασκαλία και... οι φοβερές και τρομερές ΜΑΣΚΕΣ!!! 

Τα σενάρια πάνε κι έρχονται:

Ο Γιαννάκης μασάει τη μάσκα και στη συνέχεια την πετάει στον Κωστάκη που την φοράει για καπέλο πριν την δώσει στην Καιτούλα να την βάλει για βραχιόλι! 

Ο Γιωργάκης την κάνει σφεντόνα και πετάει μπαλάκια από χαρτί προς πάσα κατεύθυνση! Η Μαιρούλα θεωρεί ότι μπορεί να φάει τα μπισκότα της χωρίς να την βγάλει!

Αυτά είναι τα πιο ανώδυνα και χαριτωμένα. Το σοβαρό είναι ότι υπάρχει πολύς προβληματισμός απ'όλες τις πλευρές, που εκφράζεται με όλους τους τρόπους στις παρέες, στο διαδίκτυο και στα μέσα. Κάποιοι είναι φανατικά υπέρ του μέτρου, κάποιοι το ίδιο φανατικά κατά, κάποιοι πιο μετριοπαθείς, αλλά όλοι το ίδιο αγχωμένοι και ανήσυχοι.

Φαντάζομαι όμως όλοι συμφωνούν ότι τα παιδάκια μας πρέπει να μείνουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμα, ανεπηρέαστα και πάνω από όλα προστατευμένα. Η μάσκα μπορεί να είναι κάτι καινούργιο και διαφορετικό γι'αυτά, θα τους επιτρέψει όμως να επιστρέψουν στον οικείο χώρο του σχολείου τους. Για να δούμε πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε:

Ο σκοπός

Εξηγούμε τον σκοπό της μάσκας και γιατί και πώς πρέπει να την φοράμε. Το διαδίκτυο εδώ μπορεί να βοηθήσει πολύ. Υπάρχουν ένα σωρό βιντεάκια και άλλο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.  

Η σωστή μάσκα

Διαλέγουμε μαζί τη μάσκα που τους αρέσει. Υπάρχουν πλέον άπειρες επιλογές υλικών, χρωμάτων και σχεδίων. Αν τους αρέσει σαν εικόνα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν να την φορέσουν.
Βεβαιωνόμαστε ότι τους είναι άνετη. Κάποιες μάσκες ερεθίζουν το δέρμα, είναι πολύ μεγάλες ή μικρές, τα ζεσταίνουν...
Αν τα ενοχλεί στα αφτιά, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε  ράβοντας κουμπιά στο καπέλο ή την κορδέλα για τα μαλλιά και στερεώνοντας εκεί το λαστιχάκι.   

 Το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθουν να την φοράνε από το να βλέπουν τους ενήλικες που αγαπάνε και εμπιστεύονται να κάνουν το ίδιο. 

Πρόβες

Δοκιμάζουμε πρώτα για λίγο στο σπίτι προσπαθώντας να το κάνουμε διασκεδαστικό (όσο μπορούμε!): φοράμε όλοι μάσκα και μιλάμε με αστείες φωνές ή τραγουδάμε, βγάζουμε φωτογραφίες ή κάνουμε βιντεοκλήση με φίλους. Τέλος πάντων σκαρφιζόμαστε ό,τι μπορούμε για να μάθουν να την φοράνε!!!
Ύστερα βγαίνουμε σιγά-σιγά έξω στα μαγαζιά και την φοράμε σε όλο και περισσότερους χώρους.

Αυτά είναι κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και ελπίζω να βοηθήσουν. Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη, μας έχει βάλει σε καινούργια μονοπάτια και ο καθένας μας παλεύει για το καλύτερο. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι τα παιδιά προσαρμόζονται και μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα από μας κι ας ελπίσουμε ότι όλο αυτό είναι προσωρινό. Θα περάσει, πού θα πάει!!!

 

4 σχόλια:

  1. Λυπάμαι πάρα πολύ όταν βλέπω σκεπτόμενες μαμάδες να μην μπορούν να αντιληφθούν το προφανές.Η μάσκα είναι βλαβερή για τα παιδιά μας και φυσικά δεν τα προστατεύει,χιλιοαποδειγμένο εκτός κι αν ενημερωνόμαστε μονο από Χαρδαλιά και σία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Ο σκοπός του κειμένου μου ήταν να βοηθήσει πρακτικά τα παιδάκια να φορέσουν τις μάσκες στο σχολείο αν τελικά αυτό το μέτρο επιβληθεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να εμπλακώ στη διαμάχη αν προστατεύει ή όχι γιατί δεν είμαι ειδική και δεν έχω τέτοιες γνώσεις.

      Διαγραφή
    2. Κ.Αλεξάνδρα Αλεξίου , μπορείτε να μας επισυνάψετε ένα επιστημονικό άρθρο , που να αποδεικνύει πως η μάσκα είναι βλαβερή;

      Διαγραφή
    3. Καλό είναι να μην πολωνόμαστε υπέρ ή κατά της μάσκας αφού όλα είναι ακόμα πολύ ρευστά... Οι ίδιοι οι επιστήμονες αναιρούν ή διορθώνουν τα λεγόμενά τους κάθε μέρα! Σίγουρα η κακή χρήση της είναι πιο επικίνδυνη από το να μην φορούσαμε καθόλου μάσκα, αλλά δεν βρίσκω τίποτα κακό στο να ψάξουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές ώστε να κάνουμε τη σχολική ζωή των παιδιών μας κάπως πιο υποφερτή !

      Διαγραφή