Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Μαμά, θα πεθάνουμε από κορονοϊό ή θα μας σκοτώσουν οι λαθρομετανάστες;

Και τώρα; Τι απαντάμε;;;

Μεσημεράκι Σαββάτου. Έχεις ξαπλώσει στον καναπέ και λαγοκοιμάσαι χαζοβλέποντας τηλεόραση. Το παιδί δίπλα σου παίζει με τον σκύλο. Και ξαφνικά ειδήσεις: νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, έκτακτα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση, αδειάζουν τα σουπερμάρκετ, κλείνουν τα σχολεία... Και περνάμε σε άλλες ειδήσεις: νέα ένταση και δακρυγόνα στον Έβρο, λαθρομετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο, άνθρωποι χτυπούν ο ένας τον άλλον, παιδάκια κλαίνε...
Εντάξει, τα κατάφεραν! Έχασες τον ύπνο και την ηρεμία σου! Γυρνάς και βλέπεις το παιδί να έχει αφήσει τον σκύλο και να κοιτάζει τρομοκρατημένο την οθόνη. Ωραιότατα!!!
Κλείνεις λοιπόν πανικόβλητη την τηλεόραση και προσπαθείς να το ηρεμήσεις λέγοντας τι;;; Εδώ σε θέλω!!!


  • Ίσως είναι καλύτερα να μην μιλήσεις εσύ αλλά να το ακούσεις. Να ακούσεις απλά, να το αφήσεις να εκφράσει τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Να του δώσεις όλη σου την προσοχή και να ακούσεις τις ανησυχίες του, χωρίς να προσπαθήσεις να τις υποτιμήσεις, να προσφέρεις συμβουλές ή να διορθώσεις κάπως την κατάσταση. 

  • Απάντησε στις ερωτήσεις του με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Συζητήστε για όσα έχει δει και ακούσει. Εξήγησε ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και αβεβαιότητα σχετικά με αυτά τα θέματα, ότι τα κανάλια καμιά φορά υπερβάλλουν για να έχουν θεατές και ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε ποιες ειδήσεις είναι ακριβείς. Αν δεν ξέρεις την απάντηση σε κάποια ερώτηση, δεν είναι κακό να το παραδεχτείς και να βρείτε ίσως μαζί την απάντηση.


  • Καθησύχασέ το και φρόντισε να νοιώσει ασφαλές. Πες του ότι ο ρόλος σου ως γονέας είναι να το προστατεύεις. Επίσης, υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι, γιατροί, ερευνητές, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, που δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια όλων. 


  • Περιόρισε την πρόσβασή του στις ειδήσεις. Δεν είναι ανάγκη να βλέπει τις ίδιες άγριες εικόνες και να αισθάνεται όλο και πιο άσχημα! Δείτε κάποια ταινία, παίξτε ένα επιτραπέζιο, κάνετε κάτι ευχάριστο για να ξεφύγει το μυαλό σας.

  • Καλό είναι πριν μιλήσεις με το παιδί να αναλογιστείς τις δικές σου αντιδράσεις. Αν εσύ διατηρείς τη ψυχραιμία σου και τη λογική σου, θα το κάνει κι αυτό.
Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όσο μπορούμε δυνατοί και ήρεμοι. Πού θα πάει, θα περάσει κι αυτό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου