Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις

Χριστούγεννα από Οκτώβρη;

Είναι η ιδέα μου ή τα Χριστούγεννα έρχονται όλο και πιο νωρίς χρόνο με τον χρόνο; Πριν μερικά χρόνια, στις αρχές του Δεκέμβρη εμφανίζονταν δειλά-δειλά τα πρώτα στολίδια στα μαγαζιά και οι πρώτες χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις στην τηλεόραση και τα περιοδικά. Στα περισσότερα σπίτια αρχίζαμε σιγά-σιγά να στολίζουμε στα μέσα του μήνα. Υπήρχαν και κάποιοι που στόλιζαν στις αρχές αλλά ήταν η μειοψηφία και τους θεωρούσαμε υπερβολικούς. Καλά θυμάμαι, έτσι δεν είναι;
Και ξαφνικά... λες και μεταφέρθηκε η γιορτή! Στολισμοί καταστημάτων και διαφημίσεις από τον Οκτώβρη, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Νοέμβρη με φωτογραφίες τέλειων γιορτινών σαλονιών συνοδευόμενες με σχόλια του στυλ "Στολίσαμε επιτέλους και φέτος! Αργήσαμε λίγο!"

Αργήσαμε λίγο;;; Το Νοέμβρη;;; Τι έγινε ρε παιδιά;; Έχασα κάτι;; Μήπως δεν κατάλαβα καλά;;;
Μας ρούφηξε η τεχνητή δίνη της μανίας των Χριστουγέννων;;; Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να στολίσουμε, να ψωνίσουμε, να δείξουμε ότι δεν μείναμε πίσω στον αγώνα δρόμου των γιορτών;;

Από την άλλη, υπάρχουν έρευνες που λένε ότι στολίζοντας πιο νωρίς αναπολούμε την παιδική μας ηλικία και αυτή η νοσταλγία μας κάνει ευτυχισμένους. Μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τα βάρη και τα άγχη της καθημερινότητας. Αν σκεφτούμε ότι η τάση αυτή έγινε πιο έντονη με την οικονομική κρίση, σα να έχουν δίκιο οι ειδικοί! 
Οπότε, η γνώμη μου είναι να κάνουμε αυτό που μας χαροποιεί χωρίς να μας επηρεάζουν οι άλλοι, είτε στολίζουμε νωρίς, είτε περιμένουμε την τελευταία στιγμή!


Άγιε μου Βασίλη!

"Σταμάτα γιατί θα πω στον Άγιο Βασίλη πόσο κακό παιδί ήσουν και δεν θα σου φέρει δώρο!" 
Μπορούμε πολύ εύκολα να μπούμε στον πειρασμό να πούμε μια παρόμοια φράση στον παιδί μας, ειδικά όταν είμαστε έξω και μπροστά σε κόσμο. Για το παιδί όμως καλός = πολλά δώρα και κακός = καθόλου δώρα. Αυτό δεν είναι και πολύ στο πνεύμα των γιορτών, αφού του διδάσκει να προσδοκά επιβράβευση και ανταμοιβή για ό,τι κάνει.Το μόνο που θα καταφέρουμε να κάνουμε είναι να το γεμίσουμε ενοχές και φόβο. Και το πιο πιθανό είναι να πάρει στο τέλος δώρο, οπότε βλάπτουμε και την αξιοπιστία μας! Στο κάτω κάτω, υποτίθεται ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ο Άγιος των παιδιών και τα αγαπάει όλα χωρίς όρους! 


Φίλα τη θεία Ευτέρπη!

Οι γιορτές μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε φίλους και συγγενείς που δεν συναντούμε συχνά. Δεν τους συναντούν όμως ούτε τα παιδιά μας και ίσως να αισθάνονται άβολα να τους αγκαλιάσουν και να τους φιλήσουν. Θέλουμε τα παιδιά μας να τους αγαπούν όπως κάνουμε εμείς, όμως καλό θα ήταν να τους δώσουμε χρόνο και χώρο και να σεβαστούμε το δικαίωμά τους να διαχειρίζονται το σώμα τους, να ακούνε το ένστικτό τους και να λένε όχι αν δεν νοιώθουν άνετα.
Μπορούμε να τα προετοιμάσουμε μιλώντας τους από πριν για το ποιους θα συναντήσουν στη γιορτή και πώς να τους χαιρετίσουν ευγενικά. Επίσης όταν φτάσουμε μπορούμε να τους δώσουμε λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσουν το μέρος και να χαιρετίσουν όταν και με τον τρόπο που αισθάνονται αυτά καλά.

Αυτά και καλές γιορτές σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου