Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Στόχοι για τη νέα χρονιά και 4 τρόποι να τους κάνουμε πραγματικότητα!


Καινούργια χρονιά, καινούργια αρχή!

Κάθε Γενάρη λες και γίνεται κάτι μαγικό. Λες και ξεχνάμε το φορτίο που σέρναμε πίσω μας μέχρι το Δεκέμβρη, τα αποκλείεται, τα δεν μπορώ, τα δεν είναι αυτά για μένα, τους περιορισμούς που βάζουμε στον εαυτό μας. Λες και σέρνεται επιδημία αισιοδοξίας και ελπίδας και την κολλάνε όλοι! Τι κι αν δεν έχω πατήσει στο γυμναστήριο εδώ και κάτι μήνες, από Γενάρη θα πηγαίνω κάθε μέρα. Τι κι αν καπνίζω σαν φουγάρο, με το που μπει η καινούργια χρονιά θα το κόψω μαχαίρι. Τι κι αν δεν βάζω δεκάρα στην άκρη, με το που θα πέσει ο πρώτος μισθός του χρόνου θ΄αρχίσω αποταμίευση!
Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την αισιοδοξία και αποφασιστικότητα να κρατήσει και τους δώδεκα μήνες της καινούργιας χρονιάς και να μην ξεφουσκώσει με το που θα μπούμε και πάλι στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Για να δούμε λοιπόν....
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε επιτέλους τους στόχους για τη καινούργια χρονιά που θέλαμε να πετύχουμε από πέρυσι, είχαμε βάλει από πρόπερσι, ήδη σχεδιάσει από παραπρόπερσι και υποσχεθεί στον εαυτό μας να πετύχουμε ακόμα πιο πριν;;;;;

1. Ένα βήμα τη φορά.
Ας χωρίσουμε το στόχο μας σε άλλους μικρότερους κι ας  ξεκινήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τη μεγάλη αλλαγή, όσο μικρό κι αν μας φαίνεται. Αρκεί να συνεχίσουμε με το επόμενο και το επόμενο και το επόμενο... μέχρι να καταφέρουμε τον τελικό μας στόχο.

2. Θετική σκέψη και θετικοί άνθρωποι.

Ας επικεντρωθούμε στην ικανοποίηση και τη χαρά που θα νοιώσουμε όταν πετύχουμε το στόχο μας και όχι στις δυσκολίες που θα συναντήσουμε στο δρόμο. 
Ας μην αφήνουμε τους ανθρώπους που συνεχώς παραπονιούνται και βλέπουν πρώτα την αρνητική πλευρά να μας επηρεάζουν και να μας απογοητεύουν. Ας βρούμε θετικούς, ενθουσιώδεις και δημιουργικούς ανθρώπους να έχουμε στη ζωή μας. Γιατί η θετική σκέψη είναι μεταδοτική! 

3. Ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Ας σταματήσουμε να σπαταλάμε άσκοπα το χρόνο μας κι ας ξεκινήσουμε να τον χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Δε λέω, καλό είναι να χαλαρώνουμε βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας στο διαδίκτυο, όμως πρέπει από την άλλη μεριά να κάνουμε και πράγματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στο στόχο μας. 

4. Δύναμη και αυτοπεποίθηση. 

Ας πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και ας είμαστε αποφασιστικοί. Ας μην αφήνουμε τα εμπόδια να μας σταματούν κι ας κοιτάμε μπροστά. Να έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας και να μείνουμε επικεντρωμένοι σ' αυτό.

Οι δικοί μου στόχοι για τη νέα χρονιά:

Στόχος νούμερο ένα: Να δίνω εγώ το καλό παράδειγμα ως γονιός και εκπαιδευτικός.

Είτε είναι στην τάξη, είτε στο σπίτι, το παιδί μπορεί να δοκιμάσει την υπομονή μου με πολλούς τρόπους! Όταν δεν αντέχω άλλο και θέλω να ουρλιάξω από το θυμό μου, να παίρνω μια βαθιά αναπνοή και να προσπαθώ να του φέρομαι με τον ίδιο σεβασμό και αυτοσυγκράτηση που θα έδειχνα και σε έναν ενήλικα. Να σκέφτομαι ότι αν δεν μπορώ εγώ η ίδια να ελέγχω τα συναισθήματά μου, δεν μπορώ να έχω την απαίτηση να το κάνει το παιδί. Να μην το παίρνω προσωπικά και να σκέφτομαι ότι φέρεται έτσι ακριβώς επειδή είναι παιδί. 

Καθόλου εύκολο βέβαια! Ειδικά όταν θέλω να το κάνω με κάθε τρόπο να σταματήσει, όταν ντρέπομαι αφάνταστα για τη συμπεριφορά του μπροστά σε άλλους, όταν αισθάνομαι τόσο άβολα έχοντας χάσει κάθε έλεγχο. όταν με φέρνει σε τέτοιο σημείο να βγαίνει καπνός από τα αφτιά μου!!!! 
Από την άλλη όμως, αν τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο όταν είναι στα χειρότερά τους όπως λένε, αυτές ακριβώς οι στιγμές είναι η ευκαιρία μας να τους μάθουμε την υπομονή, το σεβασμό, τον αυτοέλεγχο, τη συγχώρεση, με το παράδειγμά μας. Τότε είναι που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά χρησιμοποιώντας τις άσχημες και άβολες στιγμές για να διδάξουμε, να επηρεάσουμε και να δείξουμε στα παιδιά τρόπους για να τις ξεπερνάνε.

Στόχος νούμερο δυο: Να κάνω αυτό που μπορώ χωρίς να αισθάνομαι ενοχές.

Εξωσχολικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, διόρθωμα γραπτών, προετοιμασία μαθήματος, συναντήσεις με συναδέλφους, σεμινάρια και η λίστα συνεχίζεται... Παρόλο το τόσο γεμάτο πρόγραμμα, δυσκολεύομαι να πω όχι σε κάποια καινούργια υποχρέωση με αποτέλεσμα στο τέλος να αγχώνομαι και να πνίγομαι. Το κακό είναι ότι αυτό μεταφέρεται και στα παιδιά ή τους μαθητές. 
Θα προσπαθήσω λοιπόν να επικεντρωθώ σε λιγότερα αλλά σημαντικά πράγματα και να τα κάνω όσο καλύτερα μπορώ χωρίς να αισθάνομαι ενοχές. 
Δεν χρειάζεται να τρέχω τα παιδιά σε δραστηριότητες κάθε μέρα, ούτε να βάζω τόσες πολλές εργασίες που θα πρέπει μετά να διορθώσω. Δεν χρειάζεται να εφαρμόζω κάθε ιδέα που βρίσκω στο Pinterest ή στο Facebook, ούτε να ζηλεύω αυτούς που το κάνουν. Θα προσπαθήσω να εστιάσω στο να κάνω το καλύτερο που μπορώ με το χρόνο, την ενέργεια, τις γνώσεις και τα μέσα που διαθέτω. Στο κάτω κάτω, ο τέλειος γονιός ή δάσκαλος δεν υπάρχει ούτε είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά. Το σημαντικό είναι να είμαι εκεί, να τα νοιάζομαι, να τα ακούω και να τα κατανοώ πραγματικά. 


Η ευχή μου για τη νέα χρονιά;

Να μη μετράμε τις μέρες μέχρι την επόμενη χρονιά, αλλά να κάνουμε κάθε μέρα μέχρι τότε να μετράει!

Θα ήθελα πολύ να μάθω και τι σκέφτεστε για όλα αυτά εσείς που με διαβάζετε. Απόψεις, γνώμες και σκέψεις είναι πάντα καλοδεχούμενες στα σχόλια!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου