Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Τι κρύβει το παγόβουνο;

Ένα δέκατο.

Φανταστείτε ένα παγόβουνο, ένα τεράστιο, γιγάντιο όγκο από πάγο που φαίνεται να επιπλέει με μαγικό τρόπο στη μέση του ωκεανού. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι το κρατάει στην επιφάνεια; Τι υπάρχει από κάτω; Ξέρετε ότι αυτό που βλέπετε είναι μόνο το ένα δέκατο ολόκληρου του παγόβουνου; Το ένα δέκατο!!! Ένα τόσο μικρό τμήμα του παγόβουνου, και όμως μπορεί να βουλιάξει ολόκληρα πλοία! Το ένα δέκατο!!! Αυτό σημαίνει ότι το 90% του παγόβουνου βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού και δε μπορούμε να το δούμε!!! Αν θέλουμε να το εξερευνήσουμε, χρειαζόμαστε ειδικό εξοπλισμό, ικανότητες και εργαλεία. 





Και λοιπόν;;;

Θα μου πείτε τώρα: "Τι μας λες κοπέλα μου; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα παιδιά και γιατί μας τα γράφεις εδώ;"
Για σκεφτείτε όμως λίγο...
Κάπως έτσι δεν είναι και η συμπεριφορά των παιδιών; Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Μόνο το ξέσπασμα. Αυτό που την προκαλεί όμως, είναι κάτω από την επιφάνεια και πρέπει να ψάξουμε αν θέλουμε να το ανακαλύψουμε. 

Κοιτάξτε αυτή την εικόνα:


Το παιδάκι δηλαδή που χοροπηδάει στους καναπέδες όταν έχετε καλεσμένους και δε σας αφήνει να σταυρώσετε κουβέντα, ίσως χρειάζεται βοήθεια για να ελέγχει τον ενθουσιασμό του. Αυτό που σταυρώνει τα χέρια του και ουρλιάζει ξαφνικά, μπορεί απλά να πεινάει ή να είναι κουρασμένο και να μη ξέρει να το εκφράσει με λόγια. Αυτό που φωνάζει "Φύγε, σε μισώ!", ή αυτό που κλαίει με το παραμικρό, ίσως να μη μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Αυτό που κρύβεται φοβισμένο πίσω από τη μαμά του ή δε θέλει να γνωρίζει νέους φίλους, ίσως να διστάζει με οτιδήποτε καινούργιο και να θέλει να κατανοήσει πρώτα πλήρως το τι θα συμβεί.


Και τώρα;

Ως ενήλικες, αυτό που έχουμε μάθει είναι να τιμωρούμε, να δωροδοκούμε, να παρακαλούμε και να κάνουμε οτιδήποτε άλλο νομίζουμε ότι θα αναγκάσει τα παιδιά να θέλουν να κάνουν αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό. Όμως, αυτές είναι μόνο προσωρινές λύσεις. Ας κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια και ας προσπαθήσουμε να βρούμε αυτό που τα παιδιά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη συμπεριφορά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου