Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Ο μύθος του δύσκολου παιδιού (Α' μέρος)

Το δύσκολο παιδί...

Το παιδί που θεωρείται κακό , θέτει  τους δικούς του όρους και συχνά  προκαλεί προβλήματα στον περίγυρό του.
Το παιδί που θυμώνει εύκολα και δυσκολεύεται να εκφράσει το θυμό του με τρόπο που να είναι κοινωνικά αποδεκτός.
Το παιδί που αμφισβητεί τα όρια και φέρνει εμάς στα δικά μας. Που αμφισβητεί τους κανόνες και το κατεστημένο.
Το παιδί που ψάχνει το γιατί και δεν αρκείται στο γιατί έτσι ή γιατί το λέω εγώ σαν εξήγηση. Που αρνείται να κάνει κάτι αν δε θέλει, όσο κι αν θέλεις και χτυπιέσαι εσύ!
Το παιδί που βαριέται να περιμένει τη σειρά του και δεν κάθεται ήσυχα στο θρανίο του. Που είναι έξυπνο και δημιουργικό, που πρέπει να κάνει κάτι για να το μάθει.
Το παιδί που είναι έντονο και  παθιάζεται με τα ενδιαφέροντά και το τα πιστεύω του. Που είναι ευσυνείδητο και αφοσιωμένο σ' αυτό που κάνει.
Το παιδί που είναι ριψοκίνδυνο και αγνοεί τα πρόσεχε και τα μη γιατί ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει.


Το παιδί που θα μας γίνει τσιμπούρι μέχρι να του δώσουμε σημασία γιατί έχει μεγάλη ανάγκη για επιβεβαίωση.
Το παιδί που θα κάνει κάτι ξανά και ξανά μέχρι να γίνει τέλειο, όσο κι αν επιμένουμε εμείς ότι, εντάξει βρε παιδάκι μου, καλό είναι κι έτσι. Που θέλει να τα καταφέρει μόνο του, το ανεξάρτητο.
Το παιδί που δε θα μπει σε καλούπια και οι συνηθισμένες μέθοδοι πειθαρχίας δεν το αγγίζουν.
Το παιδί που θα σε κοιτάξει μες τα μάτια με υπεροπτικό ύφος και θα σου πει με πείσμα "όχι".



Είναι το παιδί που...

... θα σου βγάλει όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα, θα σε κάνει κάποιες φορές να ντρέπεσαι και να θέλεις να το πνίξεις για να το κάνεις να σταματήσει να φέρεται έτσι.
Στο τέλος όμως θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο γιατί θα αναγκαστείς να κοιτάξεις καλύτερα μέσα σου, να ψάξεις τον εαυτό σου. Θα μάθεις να έχεις υπομονή και αυτοέλεγχο, θα γίνεις πιο συμπονετικός και θα βρεις καινούργιους, δημιουργικούς τρόπους σκέψεως και αντιμετώπισης των περιστάσεων, αντίστοιχους με αυτούς του παιδιού,που θα σε βγάλουν έξω από την άνεση και την ασφάλειά σου.

... θα σε μάθει να ελέγχεις το θυμό σου και να είσαι ήρεμος για να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις που θα προκύψουν όχι μόνο από το παιδί, αλλά και από τον κοινωνικό περίγυρο που δε μπορεί, δε νοιάζεται, ούτε οφείλει να καταλάβει.

... έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει ένας επιτυχημένος ενήλικας. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που σε ένα παιδάκι θεωρούνται μειονεκτήματα γιατί βασικά δυσκολεύουν τη δική μας ζωή, επειδή εμείς δε ξέρουμε πώς να το χειριστούμε, σε έναν ενήλικα είναι πλεονεκτήματα. Πολλοί μεγάλοι επιστήμονες, αθλητές, καινοτόμοι επιχειρηματίες, ακόμα και ηγέτες κρατών, έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχουν τη θέληση, την αποφασιστικότητα, το σθένος να δημιουργήσουν φοβερά πράγματα και αλίμονο σ΄αυτόν που θα θελήσει να τους εμποδίσει!  

Γι' αυτό λοιπόν καλό θα είναι να αποφεύγουμε να αναγκάζουμε με κάθε τρόπο αυτό το παιδί να μας υπακούσει και να του σπάσουμε τον τσαμπουκά γιατί έτσι μας βολεύει. Ας του φερθούμε με σεβασμό, τρυφερότητα και ευγένεια κι ας του δείξουμε τον τρόπο για να εξελιχθεί, να ανθίσει και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του.

Το πώς θα γίνει αυτό ακολουθεί στη συνέχεια...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου