Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Μαμά, τι κάνουν αυτοί οι γυμνοί;

Το παιδί είδε πορνό. Τι κάνουμε τώρα;

Κάνεις αυτό που μπορείς για να προστατεύσεις το γλυκό σου το παιδάκι, χωρίς να είσαι ειδικός στην τεχνολογία. Χρησιμοποιείς γονικό έλεγχο και φίλτρα στον υπολογιστή.  
Και όμως συμβαίνει. Και δεν φταις εσύ, ούτε είσαι κακός γονιός. Όλοι οι γονείς στις μέρες μας το αντιμετωπίζουν αργά ή γρήγορα.
Κάθεστε να δείτε μια παιδική ταινία στον υπολογιστή και ξαφνικά ανοίγει ένα παράθυρο με πορνό. Ή πάτε μια βόλτα στο πάρκο και τυχαίνει κάποια μεγαλύτερα παιδιά να βλέπουν στο κινητό. 


Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που ήσουν εσύ παιδί και αλλάζουν συνεχώς με τρελούς ρυθμούς. Τότε έπρεπε να ψάξεις για να βρεις κάποιο περιοδικό ή άλλο πορνογραφικό υλικό. Τώρα πια το βρίσκεις με ένα κλικ, ή μάλλον σε βρίσκει αυτό.
Υπάρχει σε χιλιάδες διαδικτυακές σελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι εύκολα προσβάσιμο από τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά. Τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά: Η βιομηχανία της πορνογραφίας έχει $97 δισεκατομμύρια κέρδη και το 30% των δεδομένων στο διαδίκτυο έχει να κάνει με πορνογραφία. Από την άλλη, κάποιες έρευνες λένε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που εκτίθενται σε τέτοιο υλικό είναι τα 11 χρόνια και άλλες, πιο πρόσφατες τα 8 χρόνια. 


Στα 8 τα παιδάκια μόλις αρχίζουν να γνωρίζουν το σώμα τους, τι να τους πεις; Πώς να τους εξηγήσεις ότι αυτό δεν είναι συνηθισμένη σεξουαλική συμπεριφορά όταν δεν ξέρουν καν τι είναι αυτό; Η έκθεση από τόσο τρυφερή ηλικία σε πορνογραφικό υλικό είναι μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης γιατί ξυπνά πρόωρα τη σεξουαλικότητά τους όταν δεν είναι ακόμα αναπτυξιακά ώριμα να διαχειριστούν τέτοια συναισθήματα. 

Tι κάνουμε λοιπόν;

Οι περισσότεροι γονείς, τους έχουμε ήδη μιλήσει για το πώς γίνονται τα παιδιά, είτε απαντώντας στις ερωτήσεις τους, είτε διαβάζοντας κάποιο σχετικό βιβλίο μαζί τους, είτε ανοίγοντας οι ίδιοι την κουβέντα αυτή. Ίσως να τους έχουμε κιόλας πει ότι οι ενήλικες κάνουν έρωτα και για να αισθανθούν κοντά και όμορφα με έναν άλλον άνθρωπο. Τους έχουμε επίσης πει ότι το σώμα και το μυαλουδάκι τους δεν είναι ακόμα έτοιμα και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν για να το κάνουν τα ίδια. 


Όταν καταλάβουμε ότι έχουν εκτεθεί σε πορνογραφικό υλικό, καλό είναι:
  •  να μείνουμε ψύχραιμοι και να μάθουμε ακριβώς τι είδαν χωρίς να τα κατηγορήσουμε, να τα κρίνουμε ή να τα κάνουμε να αισθανθούν άσχημα. 
  • να τα βοηθήσουμε να ξεμπερδέψουν τα συναισθήματά τους γι' αυτό που είδαν. Μπορεί να αισθάνονται αηδία μαζί με περιέργεια, ντροπή μαζί με ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό να νοιώσουν ασφάλεια και να ξέρουν ότι μπορούν να μας μιλήσουν ελεύθερα. 
  • να τους εξηγήσουμε ότι είναι κάτι φτιαχτό και υπερβολικό, όπως οι ταινίες ή οι σειρές στην τηλεόραση και ότι αρέσει σε κάποιους ενήλικες να το βλέπουν. Όμως δεν κάνει για τα παιδιά, γιατί είναι ακόμη μικρά για να το καταλάβουν. 
  • να απαντήσουμε με ηρεμία στις ερωτήσεις τους όσο κι αν αισθανόμαστε άβολα ή περίεργα, προσπαθώντας όμως να κρατήσουμε τις ισορροπίες και να μη δώσουμε περισσότερες πληροφορίες απ' όσες χρειάζονται.
  • να τους πούμε ότι, αν στο μέλλον ξαναδούν τέτοιες εικόνες, να κοιτάξουν αλλού, να κλείσουν τον υπολογιστή ή να κλείσουν τα μάτια και να έρθουν να μας μιλήσουν.
Είναι λοιπόν σημαντικό, στον κόσμο της τεχνολογίας που ζούμε, να κάνουμε και αυτήν τη δύσκολη κουβέντα με τα παιδιά μας, με ειλικρίνεια, απλότητα και προπάντων αγάπη και ψυχραιμία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου