Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Το παιδί σου σ'εκνευρίζει αφάνταστα!

Δεν σταματάει με τίποτα!!!

Μιλάει συνεχώς. Συνεχώς όμως! Κι αν δεν μιλάει σε σένα, μιλάει στον εαυτό του ή κάνει διάφορους θορύβους. Ειδικά την ώρα που εσύ έχεις τέτοια κούραση που το μόνο που θες είναι να την αράξεις στον καναπέ και να μην κάνεις τίποτα. Και τότε έρχεται και σου κάνει τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά!
Βέβαια, κωφεύει χαρακτηριστικά όταν εσύ του κάνεις μια ερώτηση ή του ζητήσεις, ας πούμε, να πάει να κάνει μπάνιο ή να μαζέψει τα παιχνίδια του.
Από την άλλη, είναι και η ύποπτη ησυχία. Όταν για ώρα μένει στο δωμάτιό του και δεν ακούγεται. Τη στιγμή που θα σκεφτείς τι να συμβαίνει άραγε, θα βγει λερωμένο από πάνω ως κάτω με μπογιές κρατώντας όλο περηφάνια το έργο του: "Κοίτα τι έφτιαξα για σένα, μαμά!!!"
Άντε, μαμά, για να σε δούμε τώρα! Πώς θα το χειριστείς το θέμα;;;;


Και κινείται συνεχώς. Μα συνεχώς! Εκεί που κάθεται, θα σηκωθεί ξαφνικά και θ΄αρχίσει να χοροπηδάει πάνω κάτω.  Ή εκεί που σε παίρνει ο γλυκός ο ύπνος στον προαναφερθέντα καναπέ, θα πέσει πάνω σου απότομα και θα πεταχτείς μέχρι το ταβάνι!
Αλλά μην τυχόν και του πεις να ετοιμαστεί για να πάτε κάπου που δεν θέλει. Τότε θα κάτσει κατάχαμα και δεν θα σηκώνεται με τίποτα! 

Τουαλετολογία και όχι μόνο!

Θα περάσει μια φάση, όπου θα γίνει δημιουργικό με τα ιδιαίτερα μέρη του σώματός και τις εκκρίσεις του. Θα αναφέρει τις λέξεις αυτές (όλοι ξέρουμε ποιες είναι) την ώρα του φαγητού και θα το πιάνει ακατάσχετο γέλιο, λες και είπε το πιο αστείο πράγμα του κόσμου. Ακόμα χειρότερα, αν είναι και καλό στη μουσική, θα βγάλει ένα δικό του τραγούδι (μάντεψε τους στίχους) και θα το τραγουδάει μέχρι τελικής πτώσης (δικής σου!). 
Από την άλλη βέβαια, για να τραβήξει το καζανάκι αφού τελειώσει τη δουλειά του στην τουαλέτα, ειδικά όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι, ούτε κουβέντα!

Οι θησαυροί.

Το πας μια βόλτα στην εξοχή ή στην παιδική χαρά. Θα βρει ξυλάκια, βοτσαλάκια, κομματάκια από φανταχτερό περιτύλιγμα τσίχλας, σπασμένα πλακάκια και πολλά άλλα άχρηστα πραγματάκια. Γι΄αυτό όμως είναι ο θησαυρός του και θα το βάλει πού αλλού; Μα φυσικά στην τσάντα σου! Το πιο ασφαλές χρηματοκιβώτιο!

Και όμως...

Αγαπάς αυτό το πλασματάκι όσο τίποτε άλλο. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: δεν είναι πάντα αγγελάκι και δεν αγαπάς κάθε στιγμή μαζί του. Δεν είναι όλες οι στιγμές ρόδινες και υπάρχουν κάποιες που δεν θέλεις ούτε καν να θυμάσαι. Και αισθάνεσαι ενοχές, όταν φτάνεις σε σημείο να εκνευριστείς και να χάσεις τη ψυχραιμία σου. 
Εκείνες τις στιγμές, δεν χρειάζεται να το παίρνεις προσωπικά, δεν φέρεται έτσι για να σου σπάσει τα νεύρα, είναι παιδάκι και μαθαίνει, δοκιμάζει. 
Εσύ είσαι ο ενήλικας που πρέπει να του μάθει να διαχειρίζεται τη συμπεριφορά του. Βάζοντας και τηρώντας τα όρια, ελέγχοντας πρώτα τα δικά σου συναισθήματα και δίνοντας το παράδειγμα με τον τρόπο που φέρεσαι εσύ. 
Ναι μεν δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο! Και καμιά φορά θα κάνεις και λάθη, και θα εκνευριστείς, και δεν θα ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Όλα στο πρόγραμμα είναι. Στο τέλος όμως, η φάση της παιδικής ηλικίας θα περάσει, και θα θυμάσαι αυτές τις στιγμές με αγάπη και νοσταλγία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου